Als we het dan toch hebben over wat er allemaal fout kan gaan bij het online werken: licht!

Header image

Online werken brengt een wondere wereld aan nieuwe vraagstukken met zich mee. Vroeger maakte je je misschien druk over een vlek op je shirt, maar waar je zeker niet mee bezig was, was het licht waarin je zat.

Online is dat helaas wel een dingetje: je kan zo fit zijn als een hoentje, met de verkeerde belichting zie je er niet uit. En andersom is het net zo: ook in zwaar afgepeigerde staat kan het juiste lampje je doen stralen. Kortom; licht doet wat voor je uitstraling online. Of juist helemaal niets.

Om het over mezelf te hebben: afgelopen jaar had ik enkele licht-worstelingen. Misschien kan je je voordeel doen met mijn epic fails…

Puur natuur

Ik ben begonnen met lekker bij het raam gaan zitten. Want waarom moeilijk doen als je gebruik kan maken van natuurlijk licht. Maar het Hollands zonnetje doet maar wat. Dan weer te donker, dan weer te licht. Of ik kon mijn scherm niet meer zien of ik zag eruit alsof ik aan de hemelpoort stond. Vertrouw online niet op de natuur. Het werkt niet. Helaas.

Schemerlampje

Dus ’n gordijntje dichtgetrokken en een schemerlampje achter de computer gezet. Dat was in ieder geval stabiel. Prima oplossing als je aan een wat grotere tafel zit. Ik heb er zelfs twee neergezet, dat gaf een warm ‘totaaltje’. En je hebt geen schaduwen (lees: zwarte oogkassen enzo)

Maar al snel kwamen we er achter dat staand presenteren veel leuker is. Meer bewegingsvrijheid, je kan je handen makkelijker gebruiken, dus meer dynamiek. En dat komt de interactie weer ten goede. Dus ik achter een statafel gaan staan. Beetje bewegen en kloink: schemerlampje op de grond.

Professionele lamp

Toen dacht ik: ‘Nu doe ik het in éen keer goed: ik scoor een daglichtlamp op statief’. Die staat stevig, hoog, lekker veel licht.’
Het ding in elkaar schroeven ging nog wel.

Maar het resultaat was niet te doen. Een zee van wit on-dimbaar licht…. Ik zag eruit als een spook en collega’s begonnen open vragen te stellen over mijn welzijn. Slecht teken. Lang verhaal kort...

Het ding staat op marktplaats. Koop ‘m niet, zonde van je geld. Of beter: koop er eentje die dimbaar is en kan variëren in kleur. Blijft staan dat het een groot onding is.

Ringlampje

Uiteindelijk uitgekomen op de Zoom-halo. (Ja, ik maak reclame, maar er volgt ook nog een disclaimer!) Een superhandig klein rond lampje dat je over je camera klikt. Je kan ‘m wit maken, maar ook wat verzachten. Dan zie je er warmer uit. Briljant. Past in je tas (niet dat je ergens heen hoeft, maar toch).

En als je het licht toch nog ietsjes te wit vindt, gebruik je de lifehack van onze collega Jeroen de Waard.

Plak een post-it over het lampje!

Maar opgepast: het is maar een simpel dingetje, dus na anderhalf uur loopt zo’n lichtje leeg en sta je weer half in het donker. Dus mocht je zoiets gaan gebruiken: hou ‘m aan de lader of scoor er meteen twee. Of drie. Dan kan je afwisselen. En na corona-tijd zien we wel weer waar we ze voor gebruiken.

Ik voel een prijsvraag aankomen.