Categorieën

Spreken in het openbaar grootste angst?

9 maart 2011 | Farah Nobbe

Heb je wel eens iemand gillend een podium af zien rennen? Ken je iemand die zichzelf van het leven beroofd heeft omdat hij een praatje moest houden? Ken je mensen die liever uit een vliegtuig springen dan dat ze een presentatie geven? Nee? Dat is vreemd. Als we de onderzoeken moeten geloven dan is angst om te spreken in het openbaar namelijk een van de grootste menselijke angsten.

Wat zeg ik: in veel van de onderzoeken is spreken in het openbaar zelfs DE grootste angst. Volgens deze polls gaan we liever dood dan dat we voor een groep staan. Of zoals Jerry Seinfeld het veel leuker verwoordde:

“According to most studies, people’s number one fear is public speaking. Number two is death. Death is number two. Does that sound right? This means to the average person, if you go to a funeral, you’re better off in the casket than doing the eulogy.”

Spreken in het openbaar

Sinds ik ‘Confessions of a public speaker’ van Scott Berkun las weet ik wat de bron van het meest voorkomende lijstje is. Het circuleert niet alleen in Amerika maar ook in Nederland op grote schaal. De bron is ‘The book of Lists’ van David Wallechinsky uit –hou je vast- 1977. De lijst kreeg de titel “The worst human fears” en is waarschijnlijk gebaseerd op een onderzoek uit 1973 van Bruskin & Goldkin. Dit is ‘em:

1. Spreken in het openbaar
2. Hoogtes
3. Insecten
4. Financiële problemen
5. Diep water
6. Ziekte
7. Dood
8. Vliegen
9. Eenzaamheid
10. Honden

De research voor deze lijst werd verricht door een team van marktonderzoekers die 3000 Amerikanen de simpele vraag stelden “Waar bent u het meest bang voor?”. De respondenten mochten zoveel antwoorden opschrijven als ze maar wilden. Er was geen lijst waaruit gekozen kon worden. Er is niets bekend over de respondenten, of over hoe representatief ze waren. Daarnaast kunnen de angsten voor hoogte (nr. 2), diep water (nr.5), ziekte (nr.7) en vliegen (nr. 8)  gemakkelijk herleid worden op de angst te sterven. Tel ze op en de dood staat toch op 1.

Conclusies

Het is overduidelijk dat er geen serieuze conclusies uit dit soort onderzoeken getrokken kunnen worden. Maar er lijkt geen kruid tegen gewassen: de ene presentatiegoeroe na de andere roept ‘wist u dat de meeste mensen banger zijn voor spreken dan voor de dood?’. Het is zonder twijfel de wijdst verspreide onzin in presentatieland. Zelfs gerespecteerd psycholoog Jeffrey Wijnberg riep het onlangs nog in de Telegraaf. Misschien weet hij iets wat ik niet weet, maar ik heb nog geen wetenschappelijk onderzoek kunnen vinden dat dit soort uitspraken rechtvaardigt.

Meer over hoe spreekangst werkt vind je hier.

Reageer

ReageerDriewekelijks Presentatiepost ontvangen? Inschrijven