Jan Peter Balkenende

Vlak na het EU-referendum werd de politiek opgeschrikt door een uitlating van de Belgische minister Karel de Gucht. Hij beschreef onze minister-president Jan-Peter Balkenende in de media als: “een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid, een man in wie ik geen spoortje charisma kan ontwaren.”

Kapsel

Nu houd ik me meestal buiten de politiek, maar dit bericht intrigeerde me hogelijk omdat het raakt aan een vraag die me al langer bezighoudt; waarom heeft MP Balkenende het kapsel dat hij heeft.
Iedereen die zich wel eens aan een presentatie-training of een training persoonlijke effectiviteit gewaagd heeft weet dat de eerste indruk die je afgeeft een grote impact op je omgeving heeft. Je uiterlijke kenmerken worden door de mensen om je heen als signalen opgevat. En aangezien het brein uit lijfsbehoud erop gericht is om situaties zo snel mogelijk te categoriseren gaan we wat betreft signalen al snel kort door de bocht. Vette haren en pukkels? Ongeïnteresseerde puber. Bierbuik en witte sokken? Ongedisciplineerde campingganger. Boss-pak met roze stropdas? Geldbeluste gladjakker.

Is dat erg dan? Ja, dat kan een beetje erg zijn. Als die geldbeluste gladjakker in feite een integer en stijlvol mens is, dan is het wel jammer dat het niet zo overkomt. Met andere woorden; als wie je bent en waar je voor staat niet correspondeert met hoe het overkomt dan heb je een probleem.

Gereformeerd

Terug naar Balkenende’s kapsel. Zijn ietwat bolle, zorgvuldig naar één kant gekamde kapsel is (waarom eigenlijk?) een kenmerk van mannen met een gereformeerde achtergrond. (zie kapsels SGP en Christenunie). En associeert u dan even mee: gereformeerd, degelijk, steil, vormelijk, oftewel braaf stijfburgerlijk. Voer dus voor de imagobewakers van het CDA. Ik zie de taferelen voor me: verhitte discussies in het torentje, populariteitscijfers erbij, Balkenende uiteindelijk met z’n vuist op tafel: “het kapsel blijft”. Hij heeft volgens mij namelijk flink wat benul van twee belangrijke presentatiewetten; Wees transparant en congruent. Zorg dat je binnenkant en je buitenkant met elkaar in overeenstemming zijn. Zorg dat wat je verbaal uit en non-verbaal laat zien met elkaar correspondeert. Voor zover ik kan beoordelen zit dat in dit geval wel snor. Authentiek noemen ze dat.

Farah Nobbe
2007