Jouw voorstel er door krijgen tijdens een vergadering? Zo doe je dat

Header image

De succesvolle schrijfster begint aan het schrijven van haar gloednieuwe bestseller. Ze pakt haar laptop, slaat die open, en ze schrijft haar eerste scène…

Uh nee. Goeie kans dat het manuscript in een totale chaos zou eindigen; was personage X nou al vermoord door de onechte zoon van personage Z? Bekende instinker: hoe dieper je in het verhaal zit, hoe lastiger het wordt om het overzicht te houden. Voor jou geldt dit net zo.

Je bent expert op je vakgebied (of hobby), dus je wordt gevraagd een presentatie te houden. Je slaat je laptop open en begint met PowerPoint slide één. En voor je het weet probeer je de complete inhoud van je hersenpan in bulletpoints te vatten. Met als resultaat oplopende zenuwen en knallende koppijn terwijl je verdwaald raakt in een saai verhaal. Na afloop beloof je jezelf dat je nu echt een keer op theatercursus gaat om een flitsende verteller te worden.

Nu komen wij bij Nobbe Mieras uit het theater, dus we zullen jou niet vertellen dat je die theatercursus niet moet volgen, maar als we heel eerlijk zijn hoeft dat in dit geval niet. Het probleem zit namelijk niet in de uitvoering, maar in je ontwerp.

Dat is ook de reden waarom schrijvers in de regel niet lukraak beginnen met schrijven, maar eerst alle scènes op kaartjes zetten. Die kaartjes schuiven ze net zo lang heen en weer totdat er een samenhangend verhaal ontstaat met een sterke verhaallijn. Daarna gaan ze pas schrijven.

Die manier van werken gebruiken we ook bij het presenteren en die manier van werken heet Storydesign.


Storydesign

Met de Storydesign methodiek ontwerp je via een paar stappen een overtuigend verhaal en daarna ga je pas los op de PowerPoint. Supersimpel en effectief. Wij hebben het al duizenden mensen aangeleerd en die hebben er hele grote opdrachten mee gewonnen, hun leidinggevenden mee overtuigd of er die subsidie mee binnen gehengeld.

Terug naar jou.

We hebben in dit artikel niet de tijd om jou de hele methodiek van Storydesign aan te leren, maar we kunnen je wel alvast één heel handig trucje leren voor bij die volgende vergadering.

We leren je hoe je on the spot een overtuigend voorstel voorbereidt op de hand.

De Hand

Je staat op de drempel van een vergadering als je leidinggevende langsloopt en vraagt of je zo dadelijk je voorstel voor het nieuwe registratieproject wilt toelichten. Je hebt 1 minuut om je gedachten te ordenen om daarna in de vergadering een goed en overtuigend voorstel te doen.

Geen paniek. Duik even achter een plant en bereid je als volgt voor:

NM_Handen_los_1_

1: Bal je hand tot een vuist. Beschrijf de situatie zoals deze nu is.

"Ik werk hier nu 7 jaar en al die tijd doen we maar wat met het registreren. De een werkt in Word, de ander met eigen Excelletjes en Hanneke levert haar registraties zelfs op gele post-itjes aan. Dat kost Wilbert natuurlijk superveel tijd om te verwerken en laatst waren de post-itjes weggewaaid van zijn bureau waardoor we uiteindelijk op ons kop kregen van Semi van de afdeling boekhouding."

NM_Handen_los_2

2: Steek je duim op en maak het punt wat je wilt maken

Daarom denk ik dat het onvermijdelijk is dat we overstappen op het registreren via WhatsApp.

NM_Handen_los_3

3: Steek je eerste vinger op. Waarom? Daarom!

Waarom? Als we allemaal via WhatsApp gaan werken, werken we eenduidig. Iedereen weet waar ie aan toe is. Superfijn voor Wilbert, hoeftie nog maar op één plek te kijken.

NM_Handen_los_4

4: Steek je tweede vinger op. Waarom? Daarom!

Als Wilbert nog maar op één plek informatie hoeft te verzamelen kan hij de registraties waarschijnlijk een week eerder verwerken. Dat betekent dat we up to date info hebben over hoe het gaat. En dat betekent dat we onze klanten weer beter kunnen bedienen.

NM_Handen_los_5

5: Steek je derde vinger op. Waarom? Daarom!

En last but not least houden we Semi van ons dak. We maken er namelijk wel allemaal grapjes over dat we straks nog aangeklaagd worden, maar je wil niet weten wat er gebeurt als we straks echt een grote audit krijgen en onze boekhouding blijkt niet te kloppen.

NM_Handen_los_6

6: Steek je laatste vinger op. Weerleg het grootste bezwaar met een contra.

Nu kan ik me voorstellen dat je denkt: dat gaat niet werken, niet iedereen zit op WhatsApp. Maar Joanne heeft vorige week al laten weten dat alle medewerkers een bedrijfstelefoon krijgen. En daar zit standaard bedrijfs WhatsApp op.


De e-course Storydesign & boek is tijdelijk helemaal gratis!

Simpel en doeltreffend

Het geheim van dit techniekje zit 'm letterlijk in de hand. Door fysiek een handeling te verrichten help je je brein om structuur aan te brengen in je verhaal. Probeer het maar eens, dan ontdek je hoe simpel dit gaat.

Let op: gebruik de hand tijdens je voorbereiding om helder te krijgen wat je voorstel is. Tijdens de vergadering vertel je de punten achter elkaar door, zonder dat je met je hand hoeft te zwaaien. Je toehoorders horen nu een helder, samenhangend verhaal met structuur. En alleen al het feit dat ze structuur ervaren, helpt ze om overtuigd te raken.

Nog veel meer handige technieken

Vind je dit een handige techniek en zou je nog wel meer willen leren? Onze e-course Storydesign plus het boek Storydesign staan bomvol baanbrekende methodieken en technieken om in allerlei settings te overtuigen. Een greep uit wat zoal er te leren valt:

  • Presentatie-steno zodat je je verhalen razendsnel overziet, ordent en onthoudt.
  • Andere volgorde, meer impact: we leren je de optimale volgorde van vertellen voor jouw publiek
  • Het 3-stappen model waarmee het sufste praatje nog leuk wordt om naar te luisteren

Beproefde methodiek

De methodiek uit deze e-course wordt dagelijks ingezet bij bedrijven als ABN AMRO, Deloitte, KPN etc. Internationaal hebben we al duizenden mensen opgeleid in de methodieken van Storydesign en het boek heeft in de top 10 beste managementboeken van Nederland gestaan.

Eerdere deelnemers schreven:

"Extreem waardevolle training. Direct toepasbaar.”
“Supergoeie training, ijzersterke formule om je verhaal krachtig en logisch over te brengen.”
“Erg inspirerend! Onwijs nuttige training.”

Nu tijdelijk helemaal GRATIS door overheidssubsidie

Tijdens corona heeft de overheid een aantal gecertificeerde opleiders in de gelegenheid gesteld om scholingsaanbod gratis aan te bieden. Deze speciale regeling heet NL Leert Door (niet te verwarren met het STAP-budget)

Wil je ook een gratis Storydesign e-course plus het bijbehorende boek ontvangen? Dat kan. Het enige wat je hoeft te doen is 'm aan te vragen. Dit kost je maar een paar minuutjes tijd. Het maakt niet uit of je werkend of werkzoekend bent, iedereen tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd heeft recht op dit aanbod.

Omdat dit een subsidie betreft zijn we van overheidswege wel verplicht je ID gegevens te verifiëren. Geen zorgen, als je het spannend vindt om je gegevens te uploaden gebruik je de KopieID app van de Rijksoverheid. Hierdoor is je aanvraag volkomen veilig.

We kunnen ons voorstellen dat je denkt: waar is het addertje? Dat is er niet. Tijdens de looptijd van de NL Leert Door subsidie (t/m maart 2023), kun je dit pakket t.w.v. 219,50 euro echt kosteloos aanvragen. Er zijn geen verborgen kosten of verplichtingen. Als je de eerste module afmaakt krijg je het boek Storydesign thuis gestuurd. Er is geen verplichting om de e-course helemaal af te maken, maar als je dit wel doet onvang je ook een officeel certificaat van deelname.


Nu tijdelijk kosteloos door overheidssubsidie!