Overtuigend presenteren: dit kun je leren van de BN'ers

Header image

In eerdere artikelen benadrukken we steeds maar weer dat het sleutelen aan de buitenkant om zo een gewenste uitstraling te krijgen, de meeste mensen niet veel oplevert. Ondanks bemoedigende berichten in TED-praatjes over Powerposes die je in 2 minuten zouden moeten stralen, lijkt het er toch op dat je het van je binnenkant moet hebben.

Jouw mindset, jouw kijk op de wereld bepaalt voor een groot deel hoe je aan de buitenkant overkomt. Ter inspiratie hier 3 fantastische ‘overtuigend presenteren’ boosters van de BN’-ers!

1: Overtuigend presenteren zoals HUMBERTO TAN:
Gedraag je als thermostaat

De immer aardige, altijd goedlachse Humberto Tan weet hoe hij z’n gasten op z’n gemak stelt. Vriendelijk, geïnteresseerd en gericht op de ander houdt hij de stemming erin. Hij bepaalt de temperatuur (warm!) en de gasten passen zich daarop aan. Het is goed je te realiseren dat iedereen op zoek is naar veiligheid; we willen allemaal gezien en geaccepteerd worden.

Omdat mensen zo’n behoefte hebben aan veiligheid gedragen ze zich als thermometers. Ze scannen hun omgeving om erachter te komen of ze leuk en aardig gevonden worden. Ze stellen zich afhankelijk op. Als presentator kun je je dit echter niet veroorloven, jij hoort juist te zorgen voor de veiligheid van je publiek en daarom kun je je geen thermometergedrag veroorloven. Dus neem je verantwoordelijkheid en neem de mindset aan van een thermostaat.

2: Overtuigend presenteren zoals MARK RUTTE:
Gebruik je professionele teflonlaagje.

Maar, hoor ik je denken, wat nou als ik ze gewoon echt niet zo aardig vindt? Wat als die ene zure collega weer in het standje ‘kritische vragen’ gaat? Of als m’n leidinggevende – zoals gewoonlijk – irritant betweterig gaat lopen doen? Wat dan? Dan is het toch logisch dat ik boos of gekwetst raak?

Je werk is niet je privé. Laat ik dat nog een keer herhalen: je werk is niet je privé. Wat je thuis diep raakt hoeft je op je werk niet aan te grijpen. Je bent namelijk niet met je collega’s getrouwd. Je wordt ervoor betaald om professioneel en constructief met je collega’s samen te werken, ondanks hun vele makkes. Iedereen heeft namelijk z’n onaangename kanten. Jij ook.

O.k., hij is er vaak om bekritiseerd, maar kijk uit educatieve overwegingen eens naar Mark Rutte en verbaas je over het feit dat hij met opgewekt humeur de meeste onaangenaamheden van zijn rug af laat glijden. Dus je kunt in je professionele mindset altijd je teflonlaagje gebruiken als het ingewikkeld wordt.

3: Overtuigend presenteren zoals OPRAH WINFREY:
Besluit of je werk de moeite waard is

Een bekende quote van Oprah Winfrey is: “When you undervalue what you do, the world will undervalue who you are”. Je kunt niet van mensen verwachten dat ze je serieus nemen als je dat zelf niet doet. Maar het is ook geen schande als je besluit dat je niet voldoende te vertellen hebt over een bepaald onderwerp.

Of dat je tot de conclusie komt dat je nog te junior bent. Wat wel een probleem is, is jezelf toestaan in het grijze, modderige tussengebied te blijven hangen: “Ja, ik weet wel dat….maar toch….het voelt niet zo….” Wat is het nu? Weet je wél genoeg van het onderwerp om erover te presenteren? Of toch niet? Ben je goed genoeg in je werk? Of toch niet?

En als je concludeert dat het goed genoeg is: stop met die besluiteloosheid. Kies! In hemelsnaam! Geloof me: heldere besluiten doen wonderen voor je uitstraling.


Meer over je persoonlijke uitstraling vind je bij onze training Zelfpresentatie.