Inzichten

Trump is de opper Gish Gallopper

Farah Nobbe 11 oktober 2024

Ken je dat? Je raakt op een familiefeestje in gesprek met een vage oudoom, en voor je het weet, sta je naast het koude buffet in een spervuur van argumenten over dat de aarde plat is en de opwarming van de aarde een hoax. De eerste 3 minuten probeer je je nog te verweren, maar daarna begin je het internationale codegebaar voor ‘help me!’ te maken naar de rest van het gezelschap.

Je bent zojuist in aanraking geweest met ‘Gish Gallop’.
En Trump is de opper Gish Gallopper.

De definitie van Gish Galloping is: ‘zóveel bullshit in zó’n korte tijd uitbraken dat de gesprekspartner geen idee meer heeft waar ie het moet zoeken. Het doel is om iemand te begraven in een berg incorrecte, irrelevante en idiote argumenten.’

Deze bijzonder effectieve techniek is vernoemd naar Duane Tolbert Gish, biochemicus en evolutie ontkenner uit de vorige eeuw, die rondtrok om te debatteren met andere wetenschappers.
Om het aanwezige publiek te overtuigen dat de wereld in 7 dagen geschapen was, gooide hij in hoog tempo, met zelfvertrouwen en humor, bergen onzin tegen de muur. Hij ging daarbij altijd als tweede en bleef eindeloos aan het woord. Waar de wetenschappers in totale verwarring achterbleven, vond het minder goed ingevoerde publiek zijn verhalen best overtuigend (want: die andere spreker leek er niet veel op te zeggen te hebben, dus dan zal er wel een kern van waarheid in zitten toch?) en in ieder geval vermakelijk.

Trump kan dit. Hij bedelft iedereen met flair in zijn onwaarheden en loopt onaangedaan weg, de wereld in verbijstering achterlatend.

Is er überhaupt een manier voor tegenstanders om hier mee om te gaan? Moeilijk. Heel moeilijk. Toch zijn er volgens Mehdi Hasan, journalist en auteur van het boek ‘Winning every Argument’ wel manieren.

  1. Kies één punt
    Je raakt in verwarring door het spervuur van argumenten. Kies daarom voor één overduidelijk zwak punt waar je op inzoomt en blijf daarbij.
  2. Ga in de lead.
    Zorg dat je in het offensief gaat en de ander zich moet verdedigen. Het is de bedoeling van de Gish Galloper om je te verwarren door het hoge tempo, dus zorg dat je de ander dwingt om te vertragen en te reageren.
  3. Benoem wat er gebeurt.
    Zeg hardop dat de ander heel snel praat en halve waarheden roept om iedereen in verwarring te brengen. Hierdoor wordt het patroon zichtbaar en verliest het wat glans.

Deze blog is eerder gepubliceerd op LinkedIn.
Farah schrijft iedere werkdag over opvallende zaken in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen en wat wij als Nederlandse professionals hiervan kunnen leren.

Meelezen? Volg mij via @Farah Nobbe en druk op het 🔔

Blijf op de hoogte

Nieuwe inzichten, boeiende analyses en praktische presentatietips.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We versturen geen spam, opzeggen is altijd mogelijk.