Tips & tricks van de speakercoaches

Nobbe Mieras coacht TEDxAmsterdam

Milio van de Kamp TED talk

In 2023 had Nobbe Mieras het voorrecht om de sprekers van TEDxAmsterdam te begeleiden.

Dit befaamde event is het Nederlandse zusje van het van oorsprong Californische TED.
De TED conferentie is opgericht om geweldige ideeën op het gebied van Technology, Entertainment en Design te bevorderen. Dat dit een succes is blijkt wel doordat op de eerste editie in 1984 meteen een demo van de cd en de MacIntosh gepresenteerd werden. In juni 2011 passeerde het aantal streams van de TED Talks de 500 miljoen views.

De Nederlandse editie TEDxAmsterdam trok al meer dan 20.000 bezoekers met sprekers zoals Jimmy Nelson en Peter van Uhm. Online werd van Uhm alleen al meer dan  3,9 miljoen keer bekeken.

Dus op de rode stip van TEDxAmsterdam staan is een eer en een unieke kans om een groot publiek te bereiken. Sprekers bereiden zich meestal maandenlang voor onder intensieve begeleiding van hun sprekerscoach.

Hoe doen ze dat? Welke presentatietechnieken gebruiken ze? Hoe zetten ze storytelling in om hun BIG IDEA over het voetlicht te krijgen?  Hoe pakken ze de aandacht? We geven graag een kijkje achter de schermen van TEDxAmsterdam 2023.

Video afspelen

Robin Pocornie: heldenreis

Robin Pocornie is een spreker op een missie: mensen bewust maken van de gevolgen van  bias in AI en Tech.  Maar ze wilde voor TEDx Amsterdam niet staan preken, ze wilde inspireren. Ze besloot een authentieke talk te houden waarin ze haar struggle liet zien, om zo haar publiek bewust te maken van de  gevaren van AI. Als dat is wat je als spreker wil, dan is de Hero’s Journey een fantastische vertelstructuur om te gebruiken.

De Hero’s Journey is een universele storytelling structuur in 12 stappen, waarin je mensen meeneemt in een transformatie. Het patroon werd ‘ontdekt’ door Joseph Campbell die er de klassieker The Hero with a Thousand Faces’ over schreef. Dit patroon ligt onder beroemde verhalen: het zit in het bijbelverhaal van Mozes en bijvoorbeeld de Star Wars films. Het is een uitdaging voor een spreker om hiervoor te kiezen. Want als je voor deze vorm van presenteren gaat, moet je écht aan storytelling doen.

Robin ging de uitdaging aan. Het publiek moest voor zich kunnen zien hoe het is om niet door de facial detection heen te komen omdat je zwart bent. De zaal moest voelen wat dat met je doet, buitengesloten worden door een systeem. Want deze vervreemdende ervaring triggerde Robin om activist te worden.  En ze wilde dat haar luisteraars zelf ook veel voorzichtiger omgaan met deze techniek.

Robin Pocornie vertelde haar verhaal met grote precisie, en is inmiddels een gelauwerd en veelgevraagd spreker.

Video afspelen

Ma’Ma Queen: storytelling

Als dragqueen en performer zoekt Venus de spotlight. En ja, dan krijg je niet alleen maar applaus over je heen. Venus aka Ma’Ma Queen wilde laten zien wat haar realiteit is. En dat ze niet zo ‘anders’ is als mensen denken. Dat vraagt om verbinding. Hoe maak je verbinding met een publiek? Door persoonlijke verhalen te delen, maar wel op een toegankelijke manier. Want als het te heftig wordt, loop je als spreker het risico dat mensen zich voor je afsluiten.  Hoe doe je dat?

Een van de technieken die Venus gebruikt is kroegpraat. Een aanrader voor elke spreker. Kroegpraat (pub-talk) is een verteltechniek waarin je de mensen die een rol  in je verhaal spelen ‘hardop’ laat spreken en denken. Een beetje zoals je praat als je met je vrienden in de kroeg staat: ‘Dus hij zegt ‘heb je de afwas niet gedaan?, dus ik zeg: ‘zie ik er uit alsof daar tijd voor heb?’.
Het werkt fantastisch, ook in presentaties. In informele setting praten mensen vanzelf zo, in formele situaties zijn we geneigd een niveautje abstracter te gaan spreken. Dat maakt dat we ook wat saaier worden.

Dit fragment is een voorbeeldje van deze verteltechniek. Hoewel het vermakelijk is, doet Venus Bijleveld het niet om te entertainen: storytelling in presentaties heeft een helder doel: aan het einde maakt de spreker een helder punt. De spreker heeft een connectie opgebouwd en daardoor komt dit statement overtuigend binnen.

Dus de gouden tip: gebruik kroegpraat in storytelling. Het is memorabel, verhelderend en heeft een hoge funfactor.

Ma’Ma Queen is een gevierd boegbeeld voor haar community.

Video afspelen

Friendred: maak het je publiek gemakkelijk

Friendred Peng spreekt over kunst en niet iedereen is thuis in de wereld van kunst. Hoe neem je mensen dan mee? Hoe maak je het makkelijk om aan te haken voor een breed publiek?

Je wil een presentatie altijd beginnen op het punt waar de luisteraar zichzelf herkent. Peng kiest voor een super herkenbaar plaatje om zijn publiek aan te laten haken. Zo kan hij zijn ons mee gaan nemen in zijn ideeën.

Om dit goed te kunnen doen, moet je je publiek dus wel kennen. Een analyse maken van de informatie die je publiek al heeft, is handig om te doen. Wie zitten er in de zaal?  Welke kunst hebben de meeste mensen wel gezienl? En ja, dan is de Nachtwacht wel het juiste antwoord.

Friendred’s kunst en onderzoek zijn bekroond met diverse prijzen en onderscheidingen, waaronder de Oppo Renovator Award en de Shanghai Da Shi Award.

Video afspelen

Milio van der Kamp: genre

Een succesvolle TED spreker staat lekker ontspannen op de rode stip. In het bekende boek TALK like TED vertelt een van de beroemde sprekers dat hij met z’n publiek praat alsof het een dinertje bij kaarslicht is. Lekker ‘conversational‘ dus. Maar schijn bedriegt: de TED spreker bereidt zich minutieus voor (denk: maanden) en kan z’n verhaal dromen. Het is daardoor eigenlijk een speech, die zo goed gerepeteerd is dat het eruit ziet als een presentatie.

Het maakt TEDx een lastig genre, want spreekspanning ligt op de loer, je gaat een beetje acteren en dan kan het gekunsteld overkomen. En wat als je dan weinig tijd hebt? Of het is niet je stijl ? Milio van der Kamp is schrijver. Hij schrijft goed. En dacht, laat ik doen waar ik goed in ben: een sterke tekst schrijven en die lees ik voor. Hij kiest hiermee voor een ander genre: de speech. En dat pakt uitstekend uit.

Milio schreef het veelgeprezen boek ‘Misschien moet je iets lager mikken‘.

Elke spreker is uniek

TED koestert de uniciteit van haar sprekers. Ze gaan dan ook op hun eigen manier door de voorbereidende fase. De ene komt een middagje sparren, de ander gaat een nauwe samenwerking met de coach aan. De gekozen fragmenten laten een aantal technieken zien die iedereen in presentaties kan toepassen.

De talks helemaal bekijken?  Je vindt ze op de site van TEDxAmsterdam

Wil je leren presenteren met impact? Volg dan een van onze presentatietrainingen.