De rapportcijfers zijn binnen!

Header image

Een aantal weken geleden vertelden we jullie dat we ter ere van onze nieuwe website een oude liefde wilden oppakken: het schrijven van analyses van bekende Nederlanders. Daarbij wilden we graag van jullie horen welk rapportcijfer jullie op warmte en competentie geven aan onze koning Willem-Alexander, Linda de Mol en Thierry Baudet. En dat hebben we geweten: er werd massaal gestemd.

Het onderzoekje

Wij vroegen jullie simpelweg ‘Hoe warm en competent vinden jullie Willem-Alexander/Linda/Thierry’?’ Vervolgens gaven jullie een cijfer op een schaal van 1 tot 10. Dit is natuurlijk geen wetenschappelijke methode (daarvoor heb je lange vragenlijsten nodig waarin de kenmerken van warmte en competentie verwerkt zijn). Maar het geeft wel een aardig doorkijkje in hoe jullie deze bekende Nederlanders zien.

Warmte en competentie

Voor degenen die het even gemist hebben: warmte en competentie zijn begrippen uit de Sociale Psychologie, het zijn de twee kenmerken waarop we elkaar in eerste instantie inschatten. Warmte gaat over intenties: vertrouw ik deze persoon? Competentie gaat over kracht en macht: heeft deze persoon de middelen om te handelen naar zijn of haar intenties? Samen zorgen deze twee kenmerken ervoor dat we elkaar makkelijk en snel kunnen plaatsen.

De resultaten

Zoals gezegd is er massaal gestemd en eerlijk gezegd zijn we waren een beetje verrast door het resultaat:

Koning Willem-Alexander
Warmte: 7,5
Competentie: 7

Linda de Mol
Warmte 6,8
Competentie: 7,3

Thierry Baudet
Warmte: 2,7
Competentie 4,2

Onze verwachtingen

Tijdens onze lezingen laten we het publiek regelmatig bekende Nederlanders scoren. Op basis van deze ervaringen hadden we verwacht dat Willem-Alexander in zijn geheel wat lager gescoord zou worden. En Linda de Mol wordt tijdens onze lezingen op warmte weer veel hoger gescoord. Thierry Baudet heeft onder onze respondenten slechts een klein groepje fans. Van een lezer kregen zelfs de klacht dat er geen 0 op zijn schaal zat. Hij scoort dramatisch laag op warmte, maar verhoudingsgewijs wel weer wat hoger op competentie.

Dank!

We bedanken jullie hartelijk voor jullie stemmen. Onze handen jeuken om op basis van jullie cijfers aan de slag te gaan. De komende weken zullen onze analyses van Linda, Thierry en Willem-Alexander een voor een verschijnen in Presentatiepost. Ontvang je die nog niet?

Farah Nobbe en Natalie Mieras