Ben jij een introvert of hou je gewoon niet van de spotlight? Dan heb je jezelf waarschijnlijk wijsgemaakt dat presenteren niet je ding is. Heel jammer, want presenteren kun je leren.
En dan niet in de zin van leren pianospelen, dat je 3 jaar op les moet voordat je het een beetje kunt. Nee, ik durf te beweren dat je met twee dagen presentatietraining een heel eind verder bent. Laat me het uitleggen.
Misvattingen over leren presenteren
Veel mensen denken dat presenteren vooral gaat over lekker voor een groep staan en goed uit je woorden komen. Dus over het hebben van ‘performance-skills’. Dat is maar ten dele waar.
Een groot deel van het succes van je presentatie zit ‘m namelijk in het ontwerp van je verhaal. Als je daar goed in wordt, durf ik te beweren dat je 70% van de impact van je presentatie te pakken hebt. De overige 30% gaat over contact maken en in je meest communicatieve stand staan.
Maar laten we beginnen bij de voorbereiding van je presentatie.
Wat is een goede presentatie
Of presenteren met impact lukt, hangt dus grotendeels af van je voorbereiding. Want hoe gaat dat. Je wordt gevraagd om iets te vertellen over een actueel project. Je opent je laptop. Bedenkt álles wat je weet over de inhoud. Zet dit chronologisch en in alle details in slides met bulletpoints. Het effect is meestal matig.
Vergelijk het met dat verjaardagsfeest waarbij je achterbuurman chronologisch uit de doeken doet welke stappen hij vanaf 2019 tot aan nu ondernomen heeft om z’n huis te verduurzamen. Ieder woord zal kloppen, maar het is extreem vermoeiend en tamelijk saai om naar te luisteren.
Presenteren met Storydesign
Maar hoe dan? Hoe kun je de impact van je presentatie vergroten?
Het antwoord is dat je leert om naar de structuur van je verhaal te kijken. Wij noemen dat Storydesign. In deze door onszelf ontwikkelde methodiek leggen we je stapje voor stapje uit hoe je je verhaal interessant en overtuigend ordent. Helemaal niet moeilijk: in één dag presentatietraining heb je de grondbeginselen hiervoor onder de knie.
Overtuigend presenteren
Bij veel mensen is het effect van het toepassen van alleen al een andere presentatie structuur enorm. Opeens let het publiek op en begrijpen de mensen in de zaal waar je het over hebt. De luisteraars begrijpen vaak niet hoe het komt, maar ze raken veel meer overtuigd door wat je zegt, allemaal doordat je je verhalen anders ontwerpt.
Dat over het effect van Storydesign. Maar een deel van je succes ligt natuurlijk ook bij je presentatievaardigheden voor de groep.
Beter leren presenteren
Als je voor een publiek staat, zijn er twee factoren die bepalen of je presentatie succesvol is: contact en focus. Voor jouw publiek is het belangrijk dat je contact met ze maakt. Jouw mate van contact maken is namelijk besmettelijk. Als jij met je aandacht bij je eigen verhaal of bij jezelf bent, zullen zij jou automatisch spiegelen. Gelukkig is contact maken niet iets mystieks, maar iets wat je heel concreet en technisch kunt leren in een presentatietraining.
Het tweede waar je naar kijkt is of je in de juiste focus voor de groep staat. Hier is een klein beetje ‘soulsearching’ en het oog van een goede trainer nodig. Die kan namelijk bekijken of je in de juiste stand staat, of dat je nog een beetje kunt schuiven in je focus.
Wat bedoelen we met het woord focus? Waarschijnlijk herken je wel dat je in sommige situaties altijd lekker communiceert. Denk bijvoorbeeld aan als je op je gemak bij vrienden bent, of in die specifieke werksituatie. Die stand definiëren we voor je door onze Focustechniek, zodat je hier altijd toegang tot hebt. Hierdoor krijgt presenteren voor jou een gemakkelijk en ontspannen gevoel (meteen handig tegen de angst voor presenteren).
Wanneer geen presentatietraining?
Je zult het met me eens zijn dat dit een heel optimistisch verhaal is: Presenteren kun je leren, volg gewoon een training van twee dagen.
Is dat altijd zo? Nee, helaas is er één disclaimer. Mocht je nou heftige angst voor het presenteren ervaren, zeg een score van 8, 9 of 10 op een schaal van 0 – 10, dan heeft het geen zin om een presentatietraining te volgen. In dat geval zul je eerst een training Presenteren zonder Spreekangst moeten doen om terug te gaan naar een aanvaardbare spanning.
Maar zodra je daar bent, houdt niks je meer tegen om beter te leren presenteren!