Shake and fold!

Header image

We mogen de sprekers TEDxAmsterdam 2023 coachen, dus ja, we kijken lekker veel TED Talks. Geen straf, want zoveel manieren om een goed idee over het voetlicht te brengen! Deze 'gouwe ouwe' is nu even m’n favoriet, want niet alleen leuk: mijn leven is voorgoed veranderd door dit praatje. Over effectief gesproken. Kijk even mee, hij duurt maar 4,5 minuut:

Lekker concreet

Dit ga je niet meer vergeten hè. Hoe heeft hij het zo effectief gekregen? Ik denk dat ‘ie (om te beginnen) vooral een hele heldere doelstelling heeft gehad. Hij zal zo’n beetje gedacht hebben: ‘Wel alle gekheid op een stokje! Al die papieren handdoekjes die in al die WC’s uit die prullenbakken puilen. Dat kan toch niet goed zijn voor moeder aarde. Daar ga ik wat aan doen. Ik ga ervoor zorgen dat mensen MINDER van die dingen gaan gebruiken. En wel maar eentje per WC bezoek.’

En zo wordt een heldere doelstelling geboren. Lekker concreet.

Goed op scherp gezet

Maar een zaaltje binnenlopen en roepen, ‘Lieve mensen, gebruik in het vervolg maar 1 handdoekje, okay? Beter voor het milieu!’ Dat werkt op de een of andere manier niet. Het moet landen tussen die oren. Dus het doel moet scherper gesteld worden èn op maat gesneden voor het publiek. Wij vragen de mensen die we coachen altijd om een analyse te maken op vier niveaus: wat weten, vinden, voelen en willen je luisteraars nu? En hoe wil je dat veranderen? Ik stel me zo voor dat Joe Smith zichzelf dezelfde vragen heeft gesteld:

Weten
Wat weet mijn publiek nu over papieren handdoekjes en wat moeten ze nog meer weten om gemotiveerd te raken? Eureka! Ik ga ze die overrompelende cijfers over het verbruik geven.

Vinden
Dan zijn ze wel gemotiveerd. Want dit publiek waar ik voor spreek, die TED bezoekers, zijn van die progressieve rakkers, die vinden dan vanzelf wel dat dat niet lekker voor de bomen is. Daar ga ik ze niet van staan overtuigen. (lekker efficiënt en waarschijnlijk wel een correcte analyse)

Voelen
Nu zijn ze nog onverschillig. Kijk maar naar de troep. Ze moeten enthousiast worden dat ze op zo’n simpele manier het milieu helpen redden.

Willen
Ik hoef ze alleen nog maar even mijn doorwrochte techniek te laten zien. Ze weten waarschijnlijk gewoon niet hoe je met 1 handdoekje je handen droog krijgt. Dus: ik leer ze DE truc.

Nog een beetje interactie in de mix en ziedaar z’n praatje. Doel bereikt.

Happy shake & fold!